top of page

Gode tips som øker boligens verdi og som gir lavere strømregning

Nå er vinteren er her og varmegrader blir kuldegrader, ettersom strømprisene har skutt i været de siste årene er det mye penger å spare ved å gjøre noen energibesparende grep.


Historisk sett har strømprisene i Norge vært lave sammenlignet med mange andre land. Dette har også vært en viktig grunn til at mange har valgt strøm som oppvarmingskilde for boligen. Når strømprisene stiger kraftig, blir det derfor enda viktigere å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket til oppvarming, samt å se på alternative oppvarmingsmetoder.


Etterisolering kan sparer deg for store kostnader

Eldre boliger som ikke er etterisolert vil ikke ha samme standard som nybygg. Energibruken (som medgår til oppvarming) i eldre hus vil være mye høyere og om panelovner er hovedkilden til oppvarming kan det fort bli noen store strømutgifter i løpet av vinterhalvåret.


Om du opplever luftlekkasjer vil det være lurt å ta grep, disse merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører og i overganger mellom vegger, tak og gulv.


Vegger

Isolering og vindtetting av yttervegger er avgjørende for å redusere energibruken til oppvarming. Tiltakene kan variere fra enkle forbedringer til mer omfattende oppgraderinger. Ved å bestille en uforpliktende og gratis befaring kan vi komme innom å se hvilke løsninger som er best for din bolig. Bestill befaring her.


Om du har en eldre kledning på huset ditt og du vurderer å bytte denne, vil det være en god ide å etterisolere og vindtette. Dette er et litt større tiltak, men også et tiltak som vil øke verdien på boligen din betraktelig.


Eldre vinduer & dører

Om du har eldre vinduer og dører bør også disse vurderes. Hvis utskifting er nødvendig, bør man velge produkter med lav U-verdi for best mulig isolasjon. Vi kan gi deg råd og anbefalinger på produkter som egner seg godt til din bolig.


Nå som kulden kommer bør du også sjekke tetningslistene på vindene, disse kan du enkelt skifte selv og du vil merke stor forskjell på en utdatert list som lekker luft og en ny tetningslist.


Tak & loft

Et annet tiltak som ikke nødvendigvis er så omfattende er etterisolering av kaldloft. Etterisolering av et kaldt loft er en enkel, kostnadseffektiv og miljøvennlig metode for å forbedre innetemperaturen i boligen.


Andre tiltak

Andre tiltak som å installere varmepumper kan være smart. Vær bevist på når og hva du bruker strøm på, vi anbefaler deg å aktivt bruke en app som viser når strømmen er billigst, dermed kan du f.eks lade bilen eller sette over en klesvask når prisen på strøm er lav. Solcelleanlegg er blitt mer og mer populært og en god investering, dette er unektelig et kostbart tiltak, men det finnes støtte å få.


Kalde soner i boligen kan være et godt alternativ

Det er ikke nødvendig å ha samme temperatur i alle rom, spesielt i rom som brukes sjelden. Ved å dele opp boligen i varme og kalde soner kan man spare mye strøm, særlig hvis man kombinerer dette med effektiv termostatstyring. Kalde soner kan for eksempel være soverom, ganger, trapperom, boder og andre områder som ikke brukes som oppholdsrom. Sørg for å holde dørene lukket mellom de varme og kalde sonene, slik at du kan holde lavere temperatur i de kalde områdene. Samtidig er det viktig å huske at alle rom som inneholder vannledninger bør ha en temperatur på 10 grader eller mer. Dette for å unngå at vann fryser til is og innvendige rør sprekker.


Støtte til å gjøre boligen din mer energieffektiv

Enova tilbyr støtte til privatpersoner for en rekke energitiltak. I tillegg kan man få økonomisk støtte fra flere kommuner og andre organisasjoner. Energieffektivisering kan også føre til fordeler som bedre lånebetingelser fra banken og en økning i boligens verdi. Les mer om Enova her.


Flere banker tilbyr også fordelaktige lånebetingelser til kunder som gjennomfører energieffektiviserende tiltak i hjemmet. Dette gjelder både de som tar opp lån for å oppgradere boligen og de som skal kjøpe en bolig med høy energieffektivitet.


.....nye EU-regler regler!

De nye EU-reglene krever at alle bygninger skal oppnå energiklasse E innen 2030, og energiklasse D innen 2033. Dette betyr at boligeiere eller de som skal kjøpe bolig, må gjennomføre energisparende tiltak dersom boligen har en energiklasse som er dårligere enn klasse E i dag.


bottom of page